Strange starting issue on 850 m/t - Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair
Volvo Sedan Volvo S40, S60, S70 and S80

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 1 (permalink) Old 09-07-2016 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Big Island, Hawaii
Posts: 2
Strange starting issue on 850 m/t

Hi, I am new to this forum and have learned a lot from reading many threads. I have a problem that I have researched a lot and can't seems to find the right answer. My problem is with a '95 850 GLT with a manual transmission. When the car is overnight cold (in Hawaii that is never below 60F), and occasionally when hot after sitting for 20 minutes or so, it will crank until the battery goes down, but not start. Once every few days it will start right up hot or cold. If I push start the car in first or reverse it will start ever time on the first kick.

Fortunately I live on a hill and getting going in the morning is never an issue, but on the rare occasion I am in a level parking lot and it won't start, I get stuck and it just won't start until it is push started. What I have done is replace battery and suppky connections, the engine coolant temperature sensor, the crank sensor, the cam sensor, the coil and ignition module, the plugs, plug wires, and the distributor cap and rotor. Nothing helped. Once started the car runs great and never misses a stroke. It revs up to red-line with perfection and idles perfect with the a/c on or off. I have also recently serviced and checked the operation and electrical resistance and operating voltages of the throttle position sensor and idle air bypass system. I have also tested the fuel pressures and it is to spec with no leaks even over night. The fuel pump was recently serviced and works as expected. I don't have any obvious fuel delivery issues.
Here is what I suspect is the problem. There is a obviously relay somewhere that cuts out power to the accessories when the ignition is turned to the start position and also controls an alternate path for the ignition system power when the starter motor operates. No problems found. No engine codes are set (it is OBD1).

I suspect that a relay is temperature sensitive and either sticky or just plain a poor conductor on the contact points in the system. Could someone please tell me which relay controls this function and where it is located? I have looked at the wiring diagrams I could find online, but so far none show the complete paths for the ignition switch wiring. I figured that it must be a relay problem because the ignition works flawlessly when the key is in the run position. Is this part of an alarm relay, overload relay or injector relay function? Is there an ignition amplifier in this system? I am running out of ideas here. Any advice or feedback would be greatly appreciated.

Thank you, Peter
singingflea is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
strange 850 turbo problems foggie Volvo 700, 800 and 900 series 1 11-04-2013 08:58 AM
850 harness issue? Roscoe Volvo 700, 800 and 900 series 1 01-30-2013 08:23 AM
'01 XC70 strange electrical issue. gooproduct Volvo Cross Country and SUV 0 12-13-2012 05:00 PM
Phantom issue killing 850 Turbo casadontej Volvo 700, 800 and 900 series 1 06-11-2010 03:23 PM
2005 xc70 starting issue when cold Fleck28 Volvo Cross Country and SUV 1 06-01-2009 08:32 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome