strange 850 turbo problems - Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair
Volvo 700, 800 and 900 series Volvo 740, 760, 780, 850, 940 and 960

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 2 (permalink) Old 10-28-2013 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Maryville, Illinois
Posts: 2
strange 850 turbo problems

My 1996 850 turbo wagon with a b5234t engine is doing strange things. When started, it will idle at normal rpms, but the temperature gauge goes to mid-range (normal operating temperature) as soon as started. After idling 3 to 4 minutes, the temperature goes to the bottom peg (cold), and the engine revvs to 3000-3500 rpm. If the idle air valve electrical connection is unplugged, the idle returns to normal. It will go back to the high speed when plugged in. There does not appear to be any air leaks in the intake system. If the vehicle is turned off, it will not restart until it is stone cold...3 to 4 hours. There are no codes being shown.
I suspect the problem is not in the idle air valve, but in another electrical area. Edmonds does not have wiring diagrams showing the engine control systems. Any suggestions would be greatly appreciated. Thanks.
foggie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 11-04-2013 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Maryville, Illinois
Posts: 2
I found my problem. The temperature sensor failed, causing all the problems.
foggie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'96 850 Electrical Problems - harness short? Roscoe Electronics 0 01-30-2013 09:27 AM
strange issues with an '03 xc70 vtrwillie Volvo Cross Country and SUV 0 08-05-2012 09:08 AM
850 Problems mrlowkey Volvo 700, 800 and 900 series 7 11-17-2011 11:42 AM
850 problems jaydawg Introduce yourself 0 03-10-2011 08:53 PM
Volvo 850 problems! Jonas Volvo 700, 800 and 900 series 2 01-08-2010 08:29 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome