Engine start problem - Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair
Volvo Sedan Volvo S40, S60, S70 and S80

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 12-12-2012 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4
Engine start problem

I drove my 04 s60 2.5t car to the store, while on my way to the store, the car surges 3 times. On leaving the store the car started and run for about 10 seconds. This happen several times to the extent that I have to towed the car home. I tried using my CAN OBD II scan tool to retrieve any error code that may be responsible for the engine cutting off immediately after start, but it registered no error code. The check engine light goes on and turn off after a few seconds. Please help with the following

1: why would the engine run for only few second and cut off
2: Why no error code was registered
Memuns is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 02-26-2013
Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 16
sounds like a bad sensor of some sort, maybe throttle, or crankshaft, no way to really tell if its not throwing a code.
Jettadrive is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 02-26-2013
Junior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
Think you need to isolate: fuel? spark? You can quickly check fuel by finding the valve on the end of the injector rail. It's like a tire valve with a needle. Push the needle down right after trying to start. Does gas squirt out? (Have a rag, etc so it doesn't spray all over the place).. If nothing comes out, can you hear the fuel pump? Do you see RPM's on your OBII reader? Do you have a tach on your car? If no RPM's show, think about the computer not knowing that the engine is turning. (rotation sensor bad etc MAF? PEM? fuel pump relay? Need to narrow it down...
yungathart is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 02-26-2013
Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 16
exactly what he said, you must narrow it down, also you could try pulling out a spark plug and checking its conditon, they may be fouled, another thing you could try is using a small amount of starting fluid in the throttle body, but only a small amount its very combustable, and try cranking it, if it starts then you probly have and issue with your fuel delivery, maybe a clogged filter bad pump, bad pressure reg, or injectors.
Jettadrive is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1992 - 240 HOT Start Problem Jumbuck101 Introduce yourself 0 08-25-2012 02:24 AM
1998 V70 engine oil problem Volky_one Volvo Versatility 8 04-07-2010 11:38 PM
850 waggon engine start and cut after 30 sec ? patrycyo Volvo 700, 800 and 900 series 6 10-26-2009 10:56 PM
Need Advice - Engine Won't Start cwood68 Volvo Sedan 5 10-18-2009 06:58 PM
S80 Engine Problem rcembry Volvo Sedan 0 03-26-2008 06:36 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome