1998 V70 Starting Problems - Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair
Volvo Versatility Volvo V40, V50, V70 and V90

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 02-19-2010 Thread Starter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1
Unhappy 1998 V70 Starting Problems

I could really use some help before I give up my wallet to the Volvo Service Department. The problem started during our cold weather (<20 Deg F). The starter cranked over fine, and it would fire once, then nothing. Each time I let off the key and tried again it would do the same thing. I tried until the battery went low. I recharged the battery and tried again, no luck. Went out the next day and it started immediately. I have replaced the plugs and wires. Seemed OK for a week or so then it did it again. I found when it did this, that if I alternately pushed the pedal to the floor, tried it, let off the pedal and tried it again a few times I could usually get it to start. Once it started, it would run rough for a couple of minutes then would be fine. I have since noticed another symptom I feel may be related. Whenever I have had this problem, I notice the (radiator) cooling fan is running, even after I remove the key. When I finally get it started, the climate control fan comes on full blast right away (it usually does this after the engine has warmed up). It seems that if the cooling fan is running when I shut the car off after a drive (keep in mind it's well below freezing outside), the next time I try to start the engine cold I have the problem. If the fan shuts off with the engine, the car starts fine the next time. Questions:

Does the engine temperature sensor tie into the air/fuel mixture for starting?
I suspect I may have a vacuum leak (P0192) but would this lead to intermittant problems like this (Iv'e had this error for a long time with no apparent start/run issues)?
I have searched this site and never seen a temperature sensor affect start/run. Has ANYONE ELSE HAD THIS SYMPTOM?
I'm going to try finding a vacuum leak today before the next snowstorm arrives, but my gut tells me this is not the solution. HELP PLEASE!!!
rstrohl is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-18-2010
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Re: 1998 V70 Starting Problems

I had a similar problem on my '95 850 GLT - the cause was a faulty crankshaft position sensor. Of course, my sensor was unique - it had a different number of connectors and it took 5 months to find a replacement - but yours shouldn't .
minotaur is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 02-11-2011
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 10
I believe too that a vacuum leak would not cause a no start, have you checked your MAF sensor? Check it and post back.
Volky_one is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 09-06-2011
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Caldwell, ID
Posts: 46
It is the coolant temp sensor located under the thermostat housing. The wires break inside. When there is an open circuit, the car thinks its hot and the fan runs. It wont start in cold weather that way. One test is to have the car running and move that wire around and see if the fan starts running. It just happened to a friends 98 v70.
bobonut is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Volvo Forums - Volvo Enthusiast Forum - Volvo Community - Volvo Repair forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1991 volvo 240 starting problems locdoc Volvo 100 and 200 series 10 06-26-2010 10:55 PM
S40 -99 Aut. Starting problem ThomasS40 Volvo Sedan 0 03-27-2010 10:05 AM
starting problem S70 1st70 Volvo Sedan 1 05-06-2009 03:41 PM
240 Starting problms Cont: rik6 Volvo 100 and 200 series 1 12-11-2008 07:57 PM
1991 240 Starting Problems rik6 Volvo 100 and 200 series 1 12-07-2008 12:08 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome